Dezvoltare Web

Creăm aplicații personalizate utilizând cele mai recente tehnologii web, de la site-uri simple la cele foarte complexe

UI/UX

De la prototipuri la design și până la versiunea finală, construim un produs care arată și funcționează uimitor

HTML5

Folosim HTML5 de perioadă lungă de timp, deoarece este viitorul Internetului și sufletul site-urilor web moderne

Site-uri Web Responsive

Construim site-uri complete, responsive, care funcționează perfect pe toate dispozitivele si dimensiunile ecranelor

Comert Electronic

Creăm experiențe de shopping de top, care măresc brand awareness-ul și generează vânzări noi

Testare Software

Securitatea este crucială pentru noi, și colaborăm astfel încât aplicațiile noastre să funcționeze așa cum sunt programate

Suport++

Oferim suport nelimitat pentru codul nostru. Indiferent daca este o problemă sau o întrebare, noi te putem ajuta

Frameworkul

Cadrul în care construim aplicațiile noastre, este proiectat să fie rapid și optim, cu o mulțime de caracteristici

Administratorul

Software-ul CMS pe care îl includem cu fiecare site web, permite clienților noștri să își gestioneze site-ul cu ușurință

Noapte Buna

Loghează-te în contul tău

Adresa de email
Parola
Filtrează articole

Introducere in Programarea Web: Protocolul HTTP

Postat de Cosmin Calciu | Muncă și Recrutare | Mai 27, 2011

În primul rând, ce este un protocol? Un protocol reprezintă un set de reguli folosite de computere pentru a putea comunica. Un protocol poate include semnale, autentificări și posibilități de detecție și corecție a erorilor. Un protocol descrie sintaxa, semantica și sincronizarea mesajelor. Ca o definiție mai largă, putem spune că protocolul este folosit ca un set de proceduri (sau reguli) folosibile pentru a putea comunica.

HTTP provine de la HyperText Transfer Protocol. Este protocolul folosit în întregul 'World Wide Web' și este piatra de temelie în folosirea lui. HTTP-ul este un protocol de tip cerere-răspuns în modelul client-server. Astfel, un client (spre exemplu, un browser) trimite o cerere HTTP către Server. Serverul, folosit pentru a stoca date dar și resurse (spre exemplu, o pagină web sau o imagine sunt considerate resurse) dar și alte funcții pentru Client, returnează un mesaj Clientului.

Răspunsul oferit de Server conține informații despre finalizarea cererii și poate conține orice conținut cerut de către Client. Un Client poate fi nu numai un Web Browser. Să ne gândim, spre exemplu, la Crawler-ii folosiți de motoarele de căutare. Protocolul HTTP este folosit în special pe structura unui alt protocol, TCP/IP. Protocolul TCP/IP este folosit pentru transferul efectiv de la Client la Server.

Resursele HTTP sunt recunoscute în rețea după Identificatorul său, sau URI (Uniform Resource Identifiers), sau, specific, URL (Uniform Resource Locator). Protocolul HTTPS (HyperText Transfer Protocol Secure) este folosit pentru a trimite informații criptate între Client și Server. Folosește ca și protocolul HTTP, TCP/IP, numai că, deasupra acestui protocol, folosește alt protocol de criptare, așa numitul protocol SSL/TLS. Acest protocol folosește criptografie simetrică pentru securitate precum și un mesaj cheie pentru autentificare.

Așadar, am aflat ce înseamnă HTTP-ul și cu se ocupă - cu accesarea unor fișierele de pe alte computere, aflate la distanță de calculatorul nostru. Să vorbim câte ceva despre Sesiunea HTTP. O sesiune HTTP este o secvență de tranzacții Cerere-Răspuns. Un Client HTTP inițializează o cerere. Acesta realizează o conexiune TCP pe un port particular a serverului (de obicei 80 pentru un server web). Un server HTTP ascultă pe acel port o cerere a clientului. După ce va primi cererea, serverul îi trimite clientului o linie de status (spre exemplu, "HTTP/1.1 200 OK") un mesaj, fie o resursă sau un mesaj de eroare sau orice altă informație.

Mesajul de cerere consistă din următoarele:
- O linie de cerere, precum GET /images/logo.png HTTP/1.1, ceea ce va cere, spre exemplu, o resursă logo.png din folderul images de pe server.
- Header-e, precum Accept-Language: en
- O linie goală
- Un mesaj de conținut, care poate fi și gol

Linia de cerere și headere-le trebuie să se termine cu(un enter urmat de o linie de feed, care nu trebuie să conțină nici un spațiu gol. Linii de cerere. În mare, HTTP-ul a fost creat să suporte 9 metode (verbe, de fapt) menite să sugereze acțiunea care va trebui executată pentru resursa identificată.

Cele 9 metode sunt: HEAD, GET, POST, PUT, DELETE, TRACE, OPTIONS, CONNECT, PATCH. Pentru mai multe informații, puteți folosi chiar Google aici.

Va urma.

Cosmin | Pixelfind